Promo Zakelijk
Image default
Auto-industrie

Het belang van valbeveliging bij werken op hoogte

Op welke hoogte je ook werkt en hoe voorzichtig je ook bent, er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren die een val kunnen veroorzaken. Het risico dat je van een ladder valt is misschien wel groter dan dat je uit de bak van een hoogwerker valt. Toch is het in beide gevallen van belang, en in sommige gevallen zelfs verplicht, om met valbeveiliging te werken.

Verplicht gebruik van valbeveiliging

Wat voor de een hoog is, zal de ander niet als zodanig beschouwen. Volgens de Arbowet wordt 2,50 meter gezien als werken op hoogte. Vanaf dat punt moet er valbeveiliging aanwezig zijn. Behalve dat dit veilig is, geeft het ook meer vertrouwen. Je hoeft tijdens het werk niet steeds na te denken over je veiligheid en kunt je dus vrijer bewegen. Verzeker je dat je werkt met valbeveiliging die voldoet aan de veiligheidsnormen. Koop daarom je valbescherming bij een gecertificeerde valbeveiligingsshop.

Collectieve of persoonlijke valbescherming

Bij valbescherming wordt er onderscheid gemaakt tussen collectieve en persoonlijke valbeveiliging. De collectieve valbescherming wil zeggen dat een groep werknemers veilig op hoogte kan werken. Dit bereik je bijvoorbeeld door permanente veiligheidsmaatregelen te treffen in de vorm van het plaatsen van hekken. Ook het tijdelijk neerzetten van steigers valt hier onder.

Datzelfde geldt voor het verstrekken van bepaalde instructies, zoals het verbod om over een hek te klimmen. Persoonlijke valbeveiliging is een aanvulling hierop. Hierbij kijk je wat de individu specifiek nodig heeft om het werk veilig uit te kunnen voeren.

Voor iedere type werkzaamheden passende valbeveiliging

Je kunt op verschillende manieren jezelf beschermen tijdens je werkzaamheden. Het type valbeveiliging dat je nodig hebt, is afhankelijk van het soort werk dat je doet. Sta je op een steiger? Dan kies je voor een harnas met bevestigingspunten op zowel de borst als de rug en een valblok van twee meter. Werk je buiten op grote hoogte, bijvoorbeeld op het dak van een flatgebouw? Dan is een harnas met drie bevestigingspunten en een veiligheidslijn van tien meter aan te bevelen.

Wat minder voor de hand ligt, maar minsten zo belangrijk is, is valbeveiliging als je niet de hoogte, maar de diepte in gaat. In dat geval verzeker je je veiligheid met een harnas en een valblok. Daal je in een gesloten ruimte af? Breid dan je valbeveiliging uit met een driepoot met een werk- en reddingslier.

Bij Safety One Solutions kun je alle soorten persoonlijke valbeveiliging vinden, inclusief valhelmen, om veilig op hoogte te werken.

https://www.valbeveiligingsshop.nl/