Promo Zakelijk
Image default
Auto-industrie

Met je kind op de achterzit

Als ouders kiezen we ervoor tijd te besteden aan wat onze kinderen willen doen en geven we voorrang aan hun behoeften boven de onze. Maar kinderen hebben betekent niet dat je alles wat je leuk vindt moet opgeven. Neem bijvoorbeeld fietsen. Met het juiste fietsstoeltje kun je het plezier van de weg delen met je kleintje.

Welk fietsstoeltje is het beste voor grotere kinderen?

Er zijn twee basistypen fietsstoeltjes voor kinderen: voorin en achterin. Welke je kiest hangt af van factoren zoals:

De grootte van het kind

De leeftijd van het kind

Het type volwassen fiets dat je gebruikt

 

De gewichtslimieten zijn de belangrijkste overweging bij het kiezen van een fietsstoeltje voor het kind. Het aanbevolen maximumgewicht voor fietsstoeltjes op de markt varieert van 15 kg voor bevestiging vooraan tot 22 kg voor bevestiging achteraan.

Hoewel er geen expliciete hoogtelimieten zijn, speelt de hoogte een rol bij de keuze van het zitje en de veiligheid. Hangende benen kunnen een gevaar vormen voor de motorrijder en het kind. Bij bevestiging vooraan kan de hoogte een probleem zijn, omdat een groter kind het zicht van de motorrijder op de weg kan belemmeren. Toch is een fietszitje achter meestal beter voor grotere kinderen van meer dan 40 kg. 

Achteraan gemonteerd fietsstoeltje

Een achteraan gemonteerd fietszitje zit achter de volwassen fietser en wordt, afhankelijk van het type fiets, bevestigd aan het frame van de fiets of aan een bagagedrager. Achterzitjes zijn groter dan voormontage, met een hogere rugleuning en zijkanten en meer functies.

Voor grotere kinderen van meer dan 40 lbs is een achteraan gemonteerd fietsstoeltje de veiligste oplossing. De kans is groot dat kinderen van meer dan 2,5 kg ook zo groot zijn dat ze niet veilig voor de volwassen fietser kunnen rijden, die de weg moet kunnen zien. Deze combinatie van gewicht en lengte maakt een achteraan gemonteerd zitje noodzakelijk, omdat voorin gemonteerde zitjes niet berekend zijn op het zwaardere gewicht. 

Wat te zoeken in een fietsstoeltje voor grotere kinderen

Nu we hebben vastgesteld dat achteraan gemonteerde fietsstoeltjes de beste keuze zijn voor kinderen zwaarder dan 40 lbs, laten we eens nagaan waarop moet worden gelet bij het kiezen van een achteraan gemonteerd stoeltje. 

Fietsstoeltjes hebben een lange weg afgelegd en de huidige stoelen hebben een aantal nuttige kenmerken:

Hogere rugleuning en zijkanten: Het kind wordt beter ondersteund, vooral wanneer het (onvermijdelijk) in slaap valt.

Vering: Een veersysteem elimineert trillingen, waardoor de rit soepeler verloopt.

Gebruik met één hand: Bij sommige fietsen kan de bestuurder het zitje of de riempjes met één hand verstellen – zeker een pluspunt voor de veiligheid.

Helmzak: Dit is een uitsparing in de achterkant van het zitje waar de helm van uw kind in past, zodat het hoofd natuurlijker achterover leunt en niet voorover helt.

Opklapbaar: Stoelen met meerdere ligstanden geven je meer mogelijkheden voor gebruik met jongere en slaperige kinderen.

Verstelbare voetsteun: Een voetsteun beschermt bungelende benen tegen draaiende wielen. Als hij verstelbaar is, groeit hij gemakkelijker met uw kind mee.

 

https://www.oranje-web.nl/de-bobike-fietstoelen/