Promo Zakelijk
Image default
Auto-industrie

Tips om geluidsoverlast te beperken

Tips om geluidsoverlast te beperken

Je kent het wel. Je bent vol concentratie aan het werk en je hoort gebonk op de muren. Of het wat zachter kan. Of je komt ’s ochtends aan op kantoor en je hoort de honden van de naastgelegen woning blaffen. Geluidsoverlast is niet fijn en misschien wel een van de grote ergernissen van het werken in een dichtbevolkte woonwijk. In dit artikel staan tips om geluidsoverlast van jezelf en van anderen te beperken. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie van het kantoorpand en het dichten van gaten en kieren.

Wat voor gevolgen heeft geluidsoverlast eigenlijk voor jouw gezondheid?

Naast slapeloosheid kun je bij geluidsoverlast ook veel stress ervaren. Deze stress kan op zijn beurt dan weer voor bloeddrukproblemen zorgen. Als je geluids overlast ervaart van buitenaf dan ventileer je ook minder goed. Ramen en deuren houd je liever gesloten. Maar ventileren is goed voor je gezondheid. Zeker nu met het coronavirus in ons midden. Het is dan ook een van de basisregels van de Rijksoverheid. Het is dus belangrijk om overlast door geluiden zo snel mogelijk aan te pakken. Het vergroot je de productiviteit op de werkvloer en worden de problemen voor de gezondheid beperkt?

Hoe kan ik geluidsoverlast van de buren aanpakken?

Wanneer je hinder hebt, kan je een klacht indienen bij plaatselijke autoriteiten, bijvoorbeeld de gemeente. Ook is er de Nederlandse Stichting Geluidshinder. Juist in dit soort gevallen is een goede relatie met je buren een fijne bijkomstigheid. Want hoe meer mensen geluidsoverlast aangeven, des te meer kans je hebt om jouw gelijk te halen. Probeer het altijd eerst met de veroorzaker het uit te spreken. Dit is uiteraard fijner voor de verstandhouding dan door gelijk plaatselijke autoriteiten bij het probleem te betrekken.

Denk aan isolatie en dichte gaten en kieren

Een goede isolatie van de constructie van het pand lost in de meeste gevallen al heel wat op. Naast geluidsdemping scheelt het op jaarbasis ook nog eens op de energierekening. Wat betreft het dempen van geluid staan de volgende vormen van isolatie in de top drie: vloerisolatie, plafond- en dakisolatie en spouwmuurisolatie. Zorg er in ieder geval voor dat je alle oude gaten en kiertjes dicht met plamuur of PUR schuim. Geluid kan namelijk van buiten naar binnen en vice versa ‘weglekken’ via oude muren.

Denk aan het interieur om geluid te absorberen

Geluid wordt opgenomen door zachte stoffen. Vooral grote ruimtes hebben deze stoffen nodig. Voorbeelden hiervan in je woonomgeving zijn de woonkamer en een grote slaapkamer. Dit houdt geluid binnen je huis en zorgt er ook voor dat het minder galmt in je huis. Deel daarnaast grotere ruimtes op in hoekjes. Daardoor botst geluid tegen meubels aan en komt er minder geluid bij de buren terecht. Breng ook wat meer planten in huis. Planten kunnen namelijk geluid absorberen! Daarnaast ziet het er ook nog eens leuk uit! Doe hetzelfde op de werkvloer: maak kleinere hoeken, zorg voor absorberende stoffen en breng kantoorplanten aan.

 

Je weet nu hoe je geluidsoverlast aan kan pakken. Door met de tips aan de slag te gaan maak je het kantoor gezonder en wordt je werk effectiever. Tijd om ermee aan de slag te gaan dus!