Promo Zakelijk
Image default
Bedrijven en samenleving

Wanneer is iets nieuws?

In de wereld gebeurt er elke dag van alles. Toch haalt niet alles het nieuws. Nieuws gaat om een recent feit of een actualiteit wat interessant is om te tonen aan een bepaalde doelgroep. Er zijn een aantal criteria waar een feit aan moet voldoen om op het journaal te komen of in een krant komt te staan.

Actualiteit

Nieuws is meestal actueel. Het gaat over iets wat op die dag is gebeurd. Dit kan nationaal zijn of internationaal. Een publicatie van een week geleden is al geen nieuws meer, laat staan een gebeurtenis van een maand geleden. Niet alleen actualiteit heeft nieuwswaarde, ook emotie en human interest hebben nieuwswaarde.

Veel voorkomend of juist zeldzaam

Een feit komt op het nieuws als het belangrijk is voor een grote groep mensen. Nieuws over hartziekten zal veel sneller worden uitgezonden of in de krant staan dan een ziekte die erg zeldzaam is. Alhoewel iets wat zeldzaam is ook interessant kan zijn voor het nieuws. Iets wat afwijkt is anders en dus nieuws.

Bekendheid

Beroemdheden, zoals presidenten komen ook vaker in het nieuws. Wanneer presidenten een conflict hebben is dit nog groter en belangrijker nieuws. Wanneer iets dichtbij gebeurd is dit veel interessanter voor het nieuws dan wanneer er iets ver weg gebeurd.

Hoe herken je nepnieuws?

Vraag jij je wel eens af of een nieuwsbericht waar is of dat het verhaal verzonnen is. De kans is groot dat je al eens in een nepnieuws bericht bent getrapt. Niet gek, want nepnieuws lijkt erg veel op het echte nieuws. Nepnieuws klopt vaak voor een deel niet of het is helemaal verzonnen. Nepnieuws speelt al heel lang, maar door social media kan het nu veel sneller verspreid worden. Mensen maken nepnieuws om verschillende redenen. Ze doen het om geld te verdienen, als grap of om meningen te beïnvloeden en verwarring te veroorzaken. Degene die achter het nepnieuws zit, weet dat je snel dingen gelooft die je ziet op internet en maakt hier misbruik van.

Volkskrant opzeggen

Tegenwoordig lezen mensen het nieuws steeds vaker het nieuws op hun telefoon in plaats van in de krant. Wil jij de Volkskrant opzeggen? Kijk dan goed naar de voorwaarden die gelden als je de Volkskrant opzeggen wilt. Bij de Volkskrant opzeggen geldt vaak een opzegtermijn van een maand.

https://www.123opzeggen.nl/media/volkskrant/opzeggen

https://web-wings.nl/