Promo Zakelijk
Image default
Marketing en reclame

Hoe maak je een productvideo met storytelling?

Een video laten opnemen waarin een bepaalde dienst of een product centraal staat? Kies voor een productvideo laten filmen. In de productvideo laat je zien wat de meerwaarde van je product is: wat de klant ermee kan, hoe handig het is en waarom het een verrijking in zijn of haar leven is. Belangrijker nog is dat je het met beelden vertelt en niet alleen met tekst. Tot de verbeelding spreken, dat is je doel. Zoals de naam al aangeeft, draait verbeelding om “beeld”. Vervolgens aantonen dat je product echt in de smaak valt? Overweeg dan ook eens een testimonial video te laten maken. Hierin laat je een klant vertellen over de meerwaarde van jouw product of dienst en de prettige samenwerking. Met andere woorden: klant-op-klant reclame.

Wat is storytelling precies?

Storytelling draait in ieder geval niet om communiceren in cijfers en harde feiten. In de praktijk zal dit de doelgroep meestal niet aanspreken. Het verhaal van groei- of winstcijfers is niet het verhaal dat ze elkaar bij het koffiezetapparaat vertellen. Nee, elkaar iets vertellen draait om verhalen en verhalen draaien om inzichten, herinneringen en ervaringen. Droge feitjes zijn zo ‘hard’, zo objectief. Maar bij storytelling draait het juist om perspectief, om emoties. Storytelling is het overdragen van een “goed gevoel”: vertrouwen kweken met behulp van een verhaal.

Het doel: betrokkenheid creëren

Onthoud dat, wanneer je video’s laat produceren, het doel van storytelling het vergroten van de betrokkenheid van mensen is: niet de “zender” – jij als bedrijf – maar de “ontvanger” – de klant of potentiële klant – staat centraal. In feite doet iedereen aan storytelling: mensen vertellen elkaar graag verhalen. In dit geval doe je het echter vanuit commercieel oogmerk.

Het “make me care” principe

Zeg eens eerlijk: als jij je laptop opent om een filmpje te kijken of op televisie je favoriete programma gaat kijken, zit je dan te wachten op reclames? Het grootste gedeelte van de mensen ervaart reclames als irritant. In een reclameblok van 30 reclames zijn er hooguit 2 die je aanspreken. Mensen zitten niet op je verhaal te wachten. Vandaar het principe “make me care”. Videoreclame is bewezen effectief, anders zouden bedrijven er nooit aan zijn begonnen. Maar de uitdaging is zoveel mogelijk mensen nieuwsgierig te maken naar wat je vertelt. Je zult nooit iedereen overtuigen, maar dat hoeft ook niet. Niet geschoten, is altijd mis: van de tien schoten op “doel” gaan er misschien twee in. Genoeg om de wedstrijd mee te winnen.

Sterke narratieve ingrediënten

Wat weet je van verhalen? Ze hebben een plot: een inleiding, een middenstuk, een slot – er zit progressie in het verhaal. Je hebt hoofdpersonen: deze maken een ontwikkeling door. Omdat ze een ontwikkeling doormaken, uitdagingen moeten overwinnen, voel je je met ze verbonden. In een goed verhaal (denk aan een speelfilm) is sprake van een conflict en een plot. 

https://www.promotionfilm.nl/kennisbank/begrippen/wat-is-storytelling-video