Promo Zakelijk
Image default
Auto-industrie

De aandachtspunten van een auto leasen

 Als u een auto wilt aanschaffen kunt u dat uit eigen zak betalen maar ook eventueel via een leaseovereenkomst. Een auto leasen is een slimme oplossing als u het aankoopbedrag niet in een keer wil betalen. Als u dus kiest voor een auto leasen dan heeft u de mogelijkheid uit 2 soorten leasecontracten. Waar u voor kiest is afhankelijk van de situatie waar u zich in bevindt. Weet u bijvoorbeeld het verschil tussen financial lease en private lease?

De kosten spreiden

Zoals hierboven aangegeven heeft u bij het auto leasen het voordeel dat u niet in een keer het aankoopbedrag hoeft neer te leggen. Dat is voordelig omdat u daardoor geen aanspraak hoeft te maken op uw reserves en die achter de hand kunt houden voor andere zaken. Schaft u de auto of meerdere auto’s zakelijk aan, dan betekent dat ook een minder zware aanslag op uw werkkapitaal. Het betekent bovendien dat u in plaats van een groot bedrag in een keer, u maandelijks een vast bedrag kwijt bent. Dit bedrag zal ook in de toekomst niet wijzigen. U weet dus precies waar u aan toe bent. 

Op welke zaken moet u letten bij een auto leasen? 

Zowel bij operational als bij financial lease bent u gegarandeerd van een vast maandbedrag. Toch zijn er ook een aantal zaken waar u op dient te letten.  Uw maandbedrag zal worden bepaald aan de hand van een aantal factoren. Uiteraard is de cataloguswaarde van de auto die u wilt leasen een belangrijke factor. Verder rekent men ook de verschillende opties en accessoires mee onder de meerwaarde van de auto. En ook is de periode die u aangaat van het auto leasen ook een belangrijk aandachtspunt. Deze voorwaarden gelden voor beide leasevormen. 

Verschil financial lease en operational lease

Als u kiest voor financial lease dan wordt u ook vanzelf direct de eigenaar van de auto. Dit is handig als u wilt profiteren van de fiscale voordelen, zoals het aftrekken van de BTW. U zet de waarde van de auto of auto’s op uw balans, zodat u van alle voordelen kunt gebruiken zoals bijvoorbeeld de investeringsaftrek en de afschrijving. Als u kiest voor operational lease dan geniet u niet van deze voordelen. Dat betekent dat u ook geen financieel of juridisch eigenaar van de auto wordt.  De kosten die u per maand betaalt moet u zien als een soort huurbedrag. Een ander kenmerkend verschil van financial lease is dat de kosten van verzekering, onderhoud en reparatie bij u liggen. Bij operational lease zijn al deze kosten opgenomen in het maandbedrag.

Een auto leasen, welke leasevorm kiest u?

Welke leasevorm u auto leasen voor een auto kiest is voor iedereen persoonlijk. En natuurlijk speel ook uw financiële situatie een belangrijk rol. Als startende ondernemer wilt u uiteraard profiteren van de diverse fiscale voordelen. Dan is het slim om te kiezen voor financial lease. Maar als u het niet te ingewikkeld wilt maken tijdens de opstart van eigen bedrijf en wilt u zelf inzage hebben over de verzekering en het onderhoud, dan kunt u beter kiezen voor operational lease. U kent uw eigen portemonnee het best. Zet de verschillende voorwaarden goed op een rij voordat u een keuze maakt