Promo Zakelijk
Image default
Auto-industrie

Software om snel en eenvoudig de BPM te berekenen

Wil je een auto, bestelwagen, motor of camper importeren uit het buitenland? Dan dien je daarover BPM ofwel belasting personenauto’s en motorrijtuigen te betalen. De hoogte van het te betalen bedrag is afhankelijk van het soort motorrijtuig. Waar bij een personenauto de BPM wordt vastgesteld aan de hand van de CO2-uitstoot van de wagen, vindt de berekening van deze belasting bij een camper, motor of bestelauto plaats op basis van de netto-catalogusprijs. Autotelex heeft speciale software om snel en eenvoudig de BPM te berekenen. Het BPM berekenen gebeurt met een slim programma op grond van een officiële koerslijst. Het voordeel bij een auto importeren kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Berekenen van de BPM op basis van de handelswaarde van de auto of motor

Na de aanschaf van het voertuig is de belasting personenauto’s en motorrijtuigen de grootste kostenpost bij auto-import. De – door de Belastingdienst goedgekeurde – BPM-calculator leidt tot een lagere belastingafdracht in vergelijking met de methode van de Belastingdienst. Die hanteert een forfaitaire afschrijvingstabel met vastgestelde, vaste bedragen, waar Autotelex als toonaangevend bedrijf in motorvoertuigengegevens het BPM berekenen uitvoert op basis van de handelswaarde van het voertuig. De handelswaarde is de waarde van de auto of motor die geldt in het vrije handelsverkeer. Ofwel het bedrag dat in de markt wordt betaald als de auto wordt verkocht. Deze handelswaarde wordt voortdurend getoetst aan de actuele informatie uit de markt.

BPM berekenen met AutotelexIMPORT bespaart je tot duizenden euro’s

AutotelexIMPORT geldt als de norm in waarden in de autobranche. Deze calculator is een van de meest gebruikte bij het BPM berekenen als je een auto importeert. De software om snel en eenvoudig de BPM te berekenen hanteert een duidelijk stappenplan. Je voert als eerste de voertuigsoort, de datum van eerste toelating, het merk, de brandstof en transmissie in en vervolgens kies je het specifieke model en uitvoering. Hierna krijg je een indicatie van de te betalen rest-BPM.

Voor een accurate berekening dien je nog enkele vervolgstappen te doorlopen. Het opvragen van dit precieze BPM berekenen kost € 29,95 inclusief btw. Met AutotelexIMPORT kun je op een gemakkelijke wijze het complete BPM-formulier voor de Belastingdienst invullen, afdrukken en opslaan op de computer. Dit correcte aangifteformulier voor BPM wordt aangeboden als pdf-bestand en wordt moeiteloos geaccepteerd door de Belastingdienst en douane.

Belasting personenauto’s en motorrijtuigen op basis van een officiële koerslijst

Het BPM berekenen bij Autotelex vindt plaats op basis van een officiële koerslijst. In tegenstelling tot bij de forfaitaire afschrijving die de Belastingdienst hanteert, weegt Autotelex de staat van de auto en de kilometerstand wel mee bij de vaststelling van de belasting personenauto’s en motorrijtuigen. Je mag tevens de opties aan de auto en de kilometerstand verrekenen. Het maatwerk in BPM berekenen vertaalt zich in een veel lagere belastingafdracht.

BPM berekenen op basis van het historische of actuele tarief

Bij het BPM berekenen dien je er ook op te letten dat je het goede tarief gebruikt: het historische of actuele tarief. Het historische tarief mag worden gebruikt als het oude BPM-tarief (vanaf de datum van eerste toelating) lager is dan de huidige prijsbepaling. Het is aan jou om te kiezen voor het meest voordelige tarief bij het importeren van de auto of motor.