Promo Zakelijk
Image default
Auto-industrie

Uit welke kosten bestaat auto lease?

Bent u op zoek naar een nieuwe auto? In dat geval heeft u waarschijnlijk ook al nagedacht over het bedrag dat u wilt besteden. En natuurlijk ook over de vraag hoe u de auto van uw voorkeur gaat financieren. Is het aankoopbedrag ineen een te zware belasting op uw balans, zodat u de kosten liever spreidt? Een auto leasenis in dat geval een goede oplossing, want behalve de spreiding van de kosten, zijn er nog meer voordelen.

Geen verrassingen door onverwachte kosten

U kunt voor de aankoop van uw auto natuurlijk ook kiezen om een lening aan te gaan. Want net als bij het auto leasen, heeft u met een lening ook een vast bedrag dat u per maand betaalt voor de aanschaf van uw nieuwe auto. Toch zijn er wel een aantal verschillen. Dat zit voornamelijk in het feit dat een lening voor een auto alleen gebaseerd is op het bedrag dat u nodig heeft om de auto aan te schaffen. Bij auto lease gaat de geldverstrekker een stap verder. U kunt kiezen voor een leasevorm waarbij ook gerelateerde kosten bij het leasebedrag zijn inbegrepen. Daardoor weet u precies waar u aan toe bent op het moment dat u tot aankoop van de auto overgaat.

Waar bestaan de kosten voor het auto leasen uit?

Ten eerste heeft u natuurlijk het leasebedrag voor de auto zelf. De hoogte hiervan wordt onder andere vastgesteld op basis van de cataloguswaarde van de auto, maar is ook afhankelijk van de looptijd van het leasecontract en de leasevorm. Ook kan er rekening gehouden worden met het aantal kilometers dat u in een jaar verwacht te rijden. Kiest u voor auto leasen via een financial lease constructie, dan wordt u ook werkelijk eigenaar en is de auto aan het einde van de leasetermijn van u. Desgewenst ruilt u de auto dan in voor een nieuwere uitvoering, waarbij u de waarde van de oude auto gebruikt als aanbetaling. U wordt niet tussentijds geconfronteerd met een verhoging van het maandbedrag, omdat alle kosten op basis van het overeengekomen rentepercentage, vooraf vastgesteld worden. Wilt u daarnaast nog meer zekerheid hebben, dan kiest u voor auto leasen in de private lease-vorm. Hierbij zijn de kosten van bijvoorbeeld verzekering en onderhoud ook in het leasebedrag opgenomen. De enige kosten die daarbij variabel zijn, zijn de kosten voor de brandstof of het elektrisch opladen.

Het voordeel van een auto leasen

Autorijden via een leaseconstructie kan zeker vanuit zakelijk oogpunt een aantal voordelen hebben. Of u nu ZZP-er bent, of op zoek bent naar een oplossing voor aanschaf van een groter wagenpark. Behalve dat de aanschaf via auto leasen geen zware druk geeft op de cash flow, heeft u ook nog een aantal fiscale voordelen. De waarde van de auto staat op de bedrijfsbalans en daarmee zijn de rente en de afschrijvingskosten van het auto leasen fiscaal aftrekbaar. U kunt ook de BTW terugvragen van de leaseauto en als u de auto op grijs kenteken heeft, dan is er ook nog een mogelijkheid dat u in aanmerking komt voor de extra investeringsaftrek. Als u deze voordelen afweegt ten opzichte van de aankoop van een auto met betaling ineens, dan is een auto leasen zeker de moeite van het onderzoeken waard.