Promo Zakelijk
Image default
Bedrijven en samenleving

Vijf items die je sowieso mee moet nemen op sollicitatie

Vijf items die je sowieso mee moet nemen op sollicitatie  

Een sollicitatiegesprek is spannend, op sommige factoren heb je geen enkele invloed. Toch zijn er zaken die je van te voren goed kan voorbereiden. Wat neem je bijvoorbeeld allemaal mee? Er zijn vijf dingen die volgens experts sowieso bij je moet hebben. Wanneer je deze in je tas stopt hoef je je nog maar met een ding bezig te houden en dat is het sollicitatiegesprek zelf. 

1. Het adres en de routebeschrijving

Te laat komen op een sollicitatiegesprek is natuurlijk not done. Gestrest ergens binnenkomen is overigens nooit goed. Zoek van te voren de adresgegevens op en verken de omgeving via Google Maps. Een smartphone is niet volledig betrouwbaar, je hebt niet overal internet en wat als de batterij er ineens mee stopt? Zorg er daarom voor dat je het adres en de route in je myomy tas hebt te zitten. Tevens is het handig om de gegevens van je gesprekspartner, de ruimte waar je moet zijn en het telefoonnummer van het bedrijf mee te nemen. 

2. Kopieën van je sollicitatiebrief, C.V. en de vacaturetekst 

De meeste werknemers waarderen het wanneer je een uitgeprinte versie van je C.V. meeneemt. Het kan namelijk best zijn dat ze jouw gegevens niet fris in het geheugen hebben. De C.V. helpt jou en je werkgever om een goed gesprek te voeren. Print er daarom een aantal uit. Hetzelfde geldt voor je sollicitatiebrief en de vacaturetekst. Door ze op papier bij je te hebben kan je makkelijker inhaken op iets wat je hebt geschreven of wat in de vacaturetekst staat. 

3. Neem pen en papier mee

Door pen en papier in je nikkie tas te stoppen heb je de mogelijkheid om tijdens het gesprek notities te maken. Dat maakt indruk op de mensen die het gesprek afnemen. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je niet helemaal opgaat in het maken van notities. Zet alleen ingewikkelde zaken op papier zodat je die na afloop nog een keer door kan nemen. Doe overigens meerdere pennen in je tas, dan weet je zeker dat je een pen bij je hebt die goed werkt. En vraag van te voren of het goed is dat je tijdens het gesprek notities maakt, dat is wel zo fatsoenlijk.

4. Porfolio 

Niet in alle sectors heb je een portfolio nodig, maar ga je aan de slag in de creatieve sector dan is het meebrengen van een portfolio belangrijk. Hiermee kan je laten zien wat je kwaliteiten zijn. Vergeet niet om positieve kritieken van opdrachtgevers mee te nemen en vergeet je referenties niet. 

5. Een agenda, telefoon en identificatie 

Identificatie moet je eigenlijk altijd bij je hebben in je pasjeshouder, maar zeker naar een sollicitatiegesprek. Sommige gebouwen kom je namelijk niet in zonder identificatie. Een agenda op papier of je telefoon is ook een must. Wie weet wil je gesprekspartner meteen een vervolgafspraak met je maken. Wees er zeker van dat je agenda up to date is, het komt onprofessioneel over wanneer je de afspraak later moet verzetten.  

Naast bovenstaande items neem je natuurlijk je enthousiasme voor de baan mee. Zorg ervoor dat je er tiptop uitziet en dat je zelfverzekerd bent. Aan je voorbereiding ligt het niet.