Promo Zakelijk
Image default
Energie

Hybride: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is hybride?

Hybride is een term die de afgelopen tijd vaker genoemd wordt en een groeiende aandacht geniet van zowel een particuliere en een zakelijke doelgroep. Toch kan het zijn dat de vraag wat hybride precies is nog steeds niet helemaal beantwoord is voor sommige mensen. De mogelijkheden nemen alsmaar toe en daarom moet de betekenis opgehelderd worden. Wanneer men spreekt over hybride dan bedoelt men een combinatie van minimaal twee aandrijvingstechnieken in met name verbrandingsmotoren.

Hoe wordt hybride ingezet?

De voornaamste sectoren waarin een grote verschuiving te zien is in de richting van hybride zijn de transportwereld en de energiesector. Er rijden vele honderdduizenden voertuigen met verbrandingsmotoren over de wegen in Nederland. Een groot deel hiervan werkt nog op fossiele brandstof, hetgeen slecht is voor het milieu. De aanwas van hybride verbrandingsmotoren groeit echter gestaag. Deze voertuigen rijden dus op een combinatie van een verbrandingsmotor en een accu. Dit zorgt ervoor dat de uitstoot van schadelijke stoffen wordt gereduceerd. De accu slaat namelijk energie op om op een later moment te gebruiken voor de aandrijving van de motor.

Zijn er ook hybride generatoren en aggregaten?

Evenzo heeft de energiesector baat bij de ontwikkelingen op het gebied van hybride. Een aggregaat is een mobiele stroomtoevoer. In feite is het een noodstroomvoorziening die wordt gebruikt op plekken waar het uitvallen van een stroomnetwerk absoluut niet mag gebeuren, zoals een ziekenhuis. Ook op punten waar normaal gesproken geen stroompunt is kan een hybride generator geplaatst worden. Voorbeelden hiervan zijn concerten, festival of andere evenementen in een weiland en de matrixborden die boven de snelweg hangen. Waar een originele aggregaat bestaat uit een verbrandingsmotor gevoed door diesel, zijn hybride aggregaten een stuk schoner voor het milieu.

Hybride is goed voor het milieu

Zo kan een hybride aggregaat bijvoorbeeld deels functioneren op HVO. Dat is een biodiesel die wordt gewonnen uit het samenpersen van vettige gewassen. Voorbeelden hiervan zijn graan, koolzaad en maïs. Deze vorm van biodiesel is biologisch en daarmee goed voor het milieu. Een aggregaat die hierop werkt is daarom ook een groene keuze. Het kan zelfs nog groener: combineer je dit met zonnepanelen dan is het helemaal milieubewust. Met behulp van deze hernieuwbare energie zorgt hybride voor een schonere uitstoot.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/wat-is-hybride/