Promo Zakelijk
Image default
Energie

Is HVO diesel tanken echt zo goed?

Waarom moet ik HVO diesel tanken?

Als je HVO diesel tanken gaat dan maak je gebruik van een biologische brandstof. HVO is een brandstof die wordt gewonnen uit biologische grondstoffen. Plantaardige en dierlijke vetten zijn hier voorbeelden van. HVO is een afkorting voor Hydrotreated Vegetable Oils. Het is een dieselsoort die goed voor het klimaat is. Dit komt omdat het geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. Laatstgenoemde zijn slecht voor het milieu doordat er CO2 wordt uitgestoten tijdens de verbranding. Kies je voor HVO diesel tanken dan zorgt deze biologische brandstof voor een schone verbranding.

Wordt HVO diesel tanken al veel gedaan?

Het tanken van HVO diesel is nog niet overal vaste prik. Toch is deze biodiesel in een bepaald gedeelte van de verbrandingsmotoren te vinden. Voornamelijk de transportsector maakt hier gebruik van. Trucks werden eerder gezien als grote vervuilers omdat zij groot zijn en daarom veel schadelijke stoffen uitstoten. De trucks die HVO diesel tanken stoten minder uit en zijn daarmee minder belastend voor het milieu.

Stap voor stap naar HVO diesel tanken

Als je kijkt naar HVO diesel, dan zie je dat deze biobrandstof overeenkomsten vertoont met een fossiele diesel. Dit gaat dan om de eigenschappen ervan. Dit maakt het makkelijker om de totale overstap op deze soort biodiesel mogelijk te maken. Direct van fossiele brandstof naar biologische brandstof is een (te) grote stap. Veel mensen willen daarbij wel veranderen, maar alleen als dat geen drastische maatregelen oplevert. De tijdelijke oplossing hiervoor voor nu, is HVO diesel mengen met fossiele diesel. Zo functioneren de motoren van verschillende voertuigen en machines op een combinatie van deze twee. De ideale oplossing is uiteraard de totale overstap op een biodiesel die schoon is en daarmee niet belastend voor het milieu.

Eerste en tweede generatie biologische brandstof

De biologische brandstof HVO diesel komt tot stand door organische grondstoffen zoals dierlijke en plantaardige vetten. Er bestaat wel een verschil tussen eerste generatie HVO en tweede generatie HVO. Dit verschil ligt hem voornamelijk in de soort grondstoffen die voor productie zijn gebruikt. Als we kijken naar eerste generatie HVO diesel dan zien we dat dit wordt gewonnen uit producten die een ander doel hadden kunnen dienen. Wat daarmee bedoeld wordt is het volgende. Als er gewassen gebruikt worden die eventueel tevens als voedsel gebruikt kon worden, dan is er sprake van eerste generatie biodiesel. Tweede generatie HVO diesel ontstaat door grondstoffen die al een ander doel gediend hebben. Denk hierbij aan afvalstoffen en reststoffen zoals tuinafval en gebruikt vet uit de frituur.

Heeft HVO diesel tanken de toekomst?

HVO diesel zorgt voor een stillere en schonere verbranding. Het is dus goed voor het milieu en voor de mens. Het afnemende gebruik van fossiele brandstoffen is ook een goed gevolg van het gebruik van deze biobrandstof. Voor een schonere toekomst is HVO diesel tanken een goede stap.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/hvo-diesel/