Promo Zakelijk
Image default
Energie

Waarvoor is een SCIOS keuring?

Waar staat de SCIOS voor?

Een SCIOS-keuring is een check die uitgevoerd wordt door de Stichting Certificering Onderhoud en Inspectie van Stookinstallaties. Er wordt gecontroleerd of stookinstallaties het nog doen en of deze op de juiste manier zijn onderhouden. Ook een aggregaat of een generator valt onder deze noemer, omdat er brandstof bij komt kijken. Het is daarom belangrijk om meer te weten te komen over een SCIOS-keuring voor je aggregaat.

Wat is het nut van een SCIOS-keuring?

Een SCIOS-keuring is in het leven geroepen om de veiligheid van stookinstallaties te waarborgen. Zeker als je kijkt naar een generator dan wil je uiteraard dat deze te allen tijde werkt wanneer je dat verwacht. Het gaat bij het inzetten van zo’n apparaat meestal om belangrijke moment waarbij de stroom niet op een andere manier beschikbaar is. Denk maar aan matrixborden boven de weg, een festival op een weiland dat voorzien wordt van stroom of zelfs ziekenhuizen of verzorgingshuizen waar een generator als back-up geldt. In al deze gevallen wil je er altijd op kunnen vertrouwen dat je op het gewenste moment stroom hebt. Een SCIOS-keuring zorgt ervoor dat jij zeker weet dat je stookinstallatie werkt en dat deze ook de komende periode veilig is in te zetten.

Is een SCIOS-keuring voor mij verplicht?

Niet voor iedere stookinstallatie is een SCIOS-keuring verplicht. Er wordt hier onderscheid gemaakt in twee factoren: het vermogen van je stookinstallatie en het feit of deze wel of niet gasgestookt is. Heb je een installatie van onder de 20 kW? Dan is een SCIOS-keuring niet verplicht. Heeft jouw installatie een vermogen tussen de 20 kW en de 100 kW? Dan kijk je naar de manier waarop deze gestookt is: bij gasgestookte installaties met dit vermogen is een keuring niet verplicht terwijl een niet-gasgestookte installatie eens in de vier jaar verplicht gecontroleerd moet worden. Is jouw installatie boven de 100 kW? Dan moet de gasgestookte installatie eens in de vier jaar worden gecontroleerd en niet-gasgestookte installaties eens in de twee jaar.

De SCIOS-keuring is gedaan, en nu?

Als je stookinstallatie de keuring heeft doorstaan dan ontvang je een certificaat van de stichting. Deze geld als bewijs dat jouw installatie nog naar behoren werkt en dat de veiligheid hiervan ook gegarandeerd kan worden. Op deze manier kun je met een gerust hart vertrouwen op de generator. Je hoeft niet meer te twijfelen of deze het wel gaat doen op het moment suprême. Daarbij kun je natuurlijk altijd zelf tussentijds een visuele controle uitvoeren om er extra zeker van te zijn dat er geen opmerkelijke dingen aan de hand zijn met het apparaat. Een SCIOS-keuring geeft jou dus extra zekerheid en een veilig gevoel voor wat betreft het gebruiken van je aggregaat.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/scios/