Promo Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Accountants adviseurs en bedrijfsoverdrachten

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten als een bedrijfsoverdracht binnen een familie plaatsvindt. Dit is namelijk één van de belangrijkste doelstellingen voor familiebedrijven, maar de Belastingdienst kijkt met een zeer kritisch oog mee als het gaat om overdrachten binnen een familie. Zo zijn de fiscale en juridische aspecten erg belangrijk hierbij.

Bij bedrijfsoverdrachten moet er namelijk rekening gehouden worden met belastingclaims. Zo moet er bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de inkomstenbelasting als het gaat om een overdrager die bij de overdracht een fiscale winst realiseert. Hierover moet namelijk door de overdrager progressieve belastingtarief betaald worden wanneer stille deze stille reserves in vermogensbestanddelen en/of goodwill in de onderneming realiseert. Tevens moet er rekening gehouden worden met desinvesteringsbijtelling. Dit is een fiscale winstpost waarmee investeringsaftrek van de laatste 5 jaar wordt gecorrigeerd, wanneer meer dan €2400,- wordt gedesinvesteerd. Ook fiscale reserves vallen vrij bij bedrijfsoverdracht.

Wanneer de onderneming verkocht wordt met onroerende zaak op de balans moet de ondernemer ook overdrachtsbelasting betalen. Onder voorwaarden is een vrijstelling van toepassing wel mogelijk.

Wanneer de bedrijfsoverdracht tegen een te laag bedrag gedaan, dan wordt er gesproken over een schenking en moet de overnemer ook schenkbelasting betalen Er zijn bepaalde vrijstellingen en betalingsregelingen ervoor waar ook weer voorwaarden voor gelden.

Is er een bedrijfsoverdracht van een persoonlijke onderneming binnen de familiesfeer, dan kunnen er andere voorwaarden van vrijstelling voor bedrijfsoverdracht geleden. Dit is bijvoorbeeld wanneer de overdracht gaat tussen kleinkinderen, kinderen, zussen, broers of huwelijkspartners.

Voldoen aan de juiste wetgeving en regels is erg belangrijk voor een bedrijfsovername. Ook alle administratie en financiën op orde hebben is erg belangrijk en daarvoor is het handig om een accountantskantoor in te schakelen. Ook fiscaal advies kan handig zijn in dit soort situaties, ook hiervoor zijn vaak fiscaal adviseur beschikbaar. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en ben je overal van de op hoogte.

http://weanaaldwijk.nl