Promo Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wanneer kies je voor een 2d- en wanneer voor een 3d animatie?

Wanneer kies je voor een 2d- en wanneer voor een 3d animatie?

Oké, je wilt een bedrijfsfilm (laten)maken. Waarschijnlijk heb je al wat research gedaan naar de mogelijkheden. Tijdens dat onderzoek ben je wellicht al tegengekomen dat er verschillende soorten animaties bestaan. Welke je kiest hangt onder meer af van het doel dat je hebt, de financiën waarover je beschikt en de doelgroep die je wilt bereiken.

Een van de keuzes die voor je ligt is of je gaat voor een 2d of een 3d animatie. In deze blog gaan we dieper in op de twee varianten en op die manier hopen we jouw keuze een beetje makkelijker te maken.

Wat is 2d animatie?  

2D animatie is een goede manier om je punt duidelijk over te brengen. Het is een toegankelijke vorm van illustratie die mensen kan helpen te begrijpen wat je probeert te zeggen in een mum van tijd! Daar komt bij dat, omdat deze video’s worden gemaakt met behulp van kleuren en vormen in plaats van alleen foto’s of tekst, ze over het algemeen gemakkelijker te begrijpen zijn voor de kijker. Dat maakt het waarschijnlijker dat mensen de boodschap onthouden. En daar is het je uiteindelijk natuurlijk om te doen.

Wat is een 3d animatie?  

Een 3d animatie kan worden gebruikt als je echt uit wilt pakken, maar heeft echt niet altijd perse heel veel meerwaarde ten opzichte van een 2d animatie. Toegegeven, je kunt misschien wat meer impact maken, maar het is zeker niet gezegd dat je met een 3d animatie ook je boodschap beter overbrengt. Op veel mensen kan een 3d animatie al snel overkomen als “too much”. Zeker als het voor de animatie zelf niet perse nodig is om voor een 3d variant te kiezen. Daar komt nog bij dat een 3d animatie vaak behoorlijk wat duurder is dan een 2d versie.

Waarom zou je er dan wel voor kiezen? Een 3d animatie is heel geschikt om een complex iets eenvoudig weer te geven. Ook kun je de kijkers meenemen in de binnenkant van een product. Stel je wilt als projectontwikkelaar een woningbouwcorporatie een impressie geven van de huizen die je voor ze wilt gaan bouwen. In zo’n geval schiet een 2d animatie echt tekort. Je wilt de kijkers natuurlijk ook de binnenkant van de huizen tonen en wat er qua inrichting en indeling allemaal mogelijk is. Het verschil tussen een 2d animatie en een 3d animatie eenvoudig uitgelegd

In de vorige alinea’s zijn door de aspecten van de twee soorten animaties te benadrukken de verschillen ook gelijk al wat duidelijker geworden. Er is echter nog een belangrijk verschil dat het benoemen waard is. Een 3d animatie kan, omdat het een complexere variant is, alleen op een computer worden gemaakt. Bij de 2d variant is dat niet perse nodig. Een belangrijk punt om in je overweging mee te nemen.

2d- of 3d animatie? Donker Media staat voor je klaar!

De professionals van Donker media hoef je niets uit te leggen over animatie. Wij kennen de fijne kneepjes van het vak. Of het nu gaat om 2d animatie of 3d animatie. Kunnen we je ergens mee helpen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!