Promo Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

ZZP Administratiebureau: uw administratie uitbesteden?

Als u een eigen bedrijf heeft, dan kunt u zelf de administratie doen maar dit ook uitbesteden aan een boekhouder. In Nederland is het niet verplicht om het uit te besteden, maar u bent wel verplicht om een deugdelijke administratie te voeren. Er is niet een specifieke methode, maar het is belangrijk dat de aangiftes te verantwoorden zijn. Als u zelfstandige bent, dan kunt u uw administratie laten uitvoeren door een ZZP administratiebureau. In dit artikel gaan wij daar wat dieper op in.

 

Welk gedeelte van de administratie uitbesteden?

Veel ondernemers willen graag zicht houden op hun eigen administratie. Dat is natuurlijk ook wel logisch, want deze informatie heeft u nodig voor de algehele bedrijfsvoering. Om die reden is het dus ook aan te raden om daar veel aandacht aan te besteden. Daardoor zijn sommige ondernemers wat terughoudend om de administratie uit te besteden, want misschien raakt u dan het overzicht kwijt. U hoeft er echter niet voor te kiezen om alle administratie uit te besteden aan een ZZP administratiebureau. Dit is meestal ook niet noodzakelijk indien u een zelfstandige met een kleine administratie bent.

U kunt er bijvoorbeeld zelf voor kiezen om de facturen te verwerken en de btw-aangifte te doen. Dit is namelijk niet heel complex en tegenwoordig zijn er veel eenvoudige boekhoudprogramma’s die dit automatisch voor u invullen. U kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de btw-aangiftes te zelf te doen en deze te laten controleren. Welke administratie kunt u het beste wel uitbesteden? Welnu, de inkomstenaangifte is best lastig wanneer u geen ervaring heeft. Dit is namelijk een uitgebreide jaarlijkse aangifte en die moet ook zijn voorzien van een balans en een winst- en verliesrekening. Dit kunt u het beste door een ervaren ZZP administratiebureau laten uitvoeren. Op die manier weet u namelijk zeker dat er niets fout gaat.

 

Hoe vindt u de juiste boekhouder

Uiteraard wilt u niet uw administratie uitbesteden aan de eerste de beste boekhouder. Het is belangrijk om goed contact met uw boekhouder te onderhouden. Tegelijkertijd moet er ook een vertrouwensband zijn. U geeft namelijk vertrouwelijke gegevens aan de boekhouder. U wilt dan ook dat hier op een gepaste wijze mee om wordt gegaan. U kunt op verschillende manieren de kwaliteit van een boekhouder controleren. In de eerste plaats kunt u recensies gaan lezen op internet. Op basis van die recensies krijgt u een goed beeld van de boekhouder. Let wel: kijk niet alleen naar het aantal sterren, maar lees ook enkele recensies van klanten. Daarnaast kunt u uiteraard ook een afspraak met de boekhouder maken. Op die manier krijgt u ook een beeld van de boekhouder.

 

De kosten

Uiteraard is het voor u ook belangrijk wat de kosten zijn. Veel boekhouders werken met een uurtarief, maar tegenwoordig zijn er ook boekhouders die werken met vaste prijzen. U betaalt dan bijvoorbeeld een vaste prijs voor de inkomstenaangifte. Het is logisch dat u graag wilt weten wat de precieze kosten zullen zijn. Ga daarom altijd met de boekhouder in overleg, zodat u niet voor vervelende verassingen kom te staan.

Al met al is het zeker aan te raden om een boekhouder in te huren voor de administratie. Of u nu een grote of kleine administratie heeft: een boekhouder bespaart tijd en u voorkomt veel gedoe.