Promo Zakelijk
Image default
Elektronica en elektriciteit

Zo verleng jij de levensduur van je kantoorprinter(s)!

Gemiddeld gaat een kantoorprinter 3 tot 5 jaar mee. Hierna is de printer – in de meeste gevallen – toe aan vervanging. Er bestaan echter een paar simpele tips om de levensduur van je kantoorprinter te verlengen. Zo heb je er niet alleen meer plezier van, maar bespaar je ook op kosten. Hieronder lees je hoe je dit doet!

1. Maak de kantoorprinter(s) regelmatig schoon

Printers starten automatische reinigingsbeurten, maar alleen deze zijn niet voldoende. Het is belangrijk dat je ze ook zelf regelmatig schoonmaakt. Zowel van binnen als van buiten. Haal een droge doek over de buitenkant van de printer om hem te ontdoen van stof. De binnenkant van een laser- en inkjetprinter maak je als volgt schoon:

Laserprinter schoonmaken

Veeg de rubberen rollers schoon met een laserprinter-reinigingsdoek. Deze speciale doek trekt overgebleven tonerpoeder aan, waardoor je snel en makkelijk de binnenkant schoonmaakt.

Inkjetprinter schoonmaken

In de binnenkant van de printer zit de printkop. Indien deze vastzit aan de inktcartridges, kun je de printkop eruit halen. Je maakt hem handmatig schoon door opgedroogde inkt op te vegen met een vochtige doek. Printerspecialist 123inkt.nl publiceerde een artikel over hoe je dit doet in hun blog: ‘Hoe kan ik de printkop reinigen?’ 

2. Kies de juiste papierdikte

Wil je op dikker papier printen dan het standaard printpapier van 80 gram/m²? Check dan altijd in de printerhandleiding wat de maximale papierdikte is voor afdrukken. Te zwaar papier belast namelijk het doorvoermechanisme. Hierdoor kan de printer het papier niet verwerken en loopt het papier vast.

3. Haal vastgelopen papier voorzichtig los

Is het printpapier toch vastgelopen? Gebruik dan nooit geweld, maar haal vastgelopen papier voorzichtig los bij het rubberen grijpwiel. Deze trekt de papiervellen naar binnen. Het grijpwiel bevindt zich onder of binnen in de printer. Als het wieltje niet goed meer werkt, dan kun je deze opschuren met (fijn) schuurpapier of schoonmaken met een speciaal reinigingsmiddel voor rubber. 

4. Houd de stekker in het stopcontact

Het is belangrijk dat de stekker altijd in het stopcontact is gestoken. De meeste printers starten namelijk automatisch reinigingsbeurten en voeren updates uit in stand-bymodus. Deze zijn essentieel voor een goede werking van de printer, cartridges en toners. Daarnaast ontstaat er een piekstroom wanneer u de stekker in het stopcontact steekt. Deze piekstroom is niet goed voor elektronica. Haal dus alleen de stekker uit het stopcontact bij noodgevallen. 

Je hebt nu alle ingrediënten in handen om de levensduur van je printer te verlengen. Zorg altijd dat je voorzichtig omgaat met de printer(s). Twijfel je over het schoonmaken van de printer? Dan kun je altijd een specialist inhuren die het werk voor je uitvoert. Wij wensen je veel succes!