Promo Zakelijk
Image default
Grote bedrijven

Een goede motivatiebrief: zo stel je deze op!

Een goede motivatiebrief: zo stel je deze op!

Heb jij jouw droombaan recentelijk voorbij zien vliegen? Open de vacature dan snel en haal alles uit de kast met krachtige motivatiebrief. Weet je niet precies hoe je zo’n motivatiebrief op moet stellen? Geen probleem! Want met de onderstaande tips weet je precies waar je moet beginnen en hoe jij jouw droombaan naar je toe kunt trekken!

Een denderende opening 

Hoe je iemand onthoudt? Door een spetterende eerste indruk. Zorg dus dat je jouw inleiding met een pakkende zin begint. Hoe je dit doet? Op een originele manier uitleggen waarom je deze motivatiebrief schrijft. Omschrijf dus het doel van deze brief en zorg dat je de lezer raakt. Dit doe je bijvoorbeeld door een vraag te stellen aan het bedrijf.

Stel jij werkt in de online marketing en wil aan de slag als SEO-specialist dan is dit een goede voorbeeld vraag:

‘’Weet u welke SEO-tools ervoor kunnen zorgen dat uw bedrijf hoger scoort in Google? Ik heb de kennis en ervaring in huis om … omhoog te stuwen in de zoekresultaten.’’

Heb je een krachtige opening bedacht? Zorg dan dat de rest van de inleiding ook persoonlijk is en een beeld van jou weggeeft. Wees niet te saai: onderscheid je door op te vallen.

Een sterk middenstuk

De inleiding wordt gevolgd door de hoofdtekst. Dit is het meest uitgebreide deel van jouw motivatie brief. Het bedrijf moet je kennen, dus stel jezelf erin voor. Schets jezelf op basis van je ervaring, opleiding en kenmerken. Het is belangrijk dat de tekst leesbaar is, zodat de lezer niet gestoord wordt. Gebruik daarom voorbeelden die bij jouw kwaliteiten passen, zodat de tekst niet saai wordt.

Als je jouw kwaliteiten en eigenschappen benoemt, houd er dan wel rekening mee dat deze relevant zijn voor het bedrijf. Aangeven dat je cassière bent geweest bij de Albert Heijn en op hockey zit, terwijl je solliciteert voor een online marketing functie heeft natuurlijk niet zo veel zin. Het is ongetwijfeld goed om te benoemen wat je al kan, maar het is voor bedrijven ook interessant om te weten wat je nog meer zou willen leren. Waar zou jij in willen ontwikkelen en groeien? Wat zijn jouw ambities en waarom zou je die bij dat bedrijf kunnen uitbreiden? Stel jezelf deze vragen, schrijf ze op en jouw brief is bijna klaar! 

Een krachtig slot

De laatste stap van jouw brief is het slot. Deze laatste stap is simpel; draai er niet omheen en sluit af met een bedankje, vriendelijke groet en je naam. Je kan nog wel kort aangeven dat je een reactie graag tegemoet ziet, zo benadruk je jouw motivatie net een beetje extra.

Maakt het bedrijf gebruik van een assessment procedure? En wil je je hier graag op voorbereiden? Of heb je bijvoorbeeld een motivatiebrief geschreven voor een Hogeschool of Universiteit en moet je nog een 21 plus toets oefenen? Dan kan dit bij bedrijven als Hellotest. Zorg hiermee dat je goed voorbereid bent, zodat jouw droombaan of opleiding voor het grijpen ligt!

https://promozakelijk.nl/een-motivatiebrief-opstellen