Promo Zakelijk
Image default
Grote bedrijven

3 Aspecten die de selectie van het distributiecentrum bepalen

Het vinden van het ideale distributiecentrum voor uw onderneming kan een overweldigende taak zijn en gaat ongetwijfeld gepaard met een aantal complexe obstakels. Er zijn dan ook veel factoren om te overwegen, zoals natuurlijk prijs, flexibiliteit en locatie. Deze aspecten baseren zich op wat uw onderneming nodig heeft op het gebied van logistiek. In dit artikel nemen we u mee in wat meer verdieping omtrent deze zaken.

1. Evaluatie van de locatie

Locatie speelt een belangrijke rol voor het selecteren van logistiek vastgoed voor uw warehousing en distributie. Wanneer u begint met het evalueren van uw opties voor het distributiecentrum, vergeet dan niet om alle facetten van de locatie mee te nemen en te overwegen hoe deze de efficiëntie van de logistieke processen kunnen beïnvloeden.

Aspecten die u moet overwegen zijn onder meer: afstand van de doelgroep, de kwaliteit van de omringende infrastructuur, de nabijheid van mogelijk benodigde diensten, vervoerskosten, en aanwezigheid van arbeidskrachten. Een geschikt distributiecentrum kopen doet u door deze aspecten uitvoering in uw onderzoek mee te nemen en uw verschillende mogelijkheden van logistiek vastgoed te vergelijken.

2. Een afgelegen centrum of dicht bij de vraag?

Bij het selecteren van logistiek vastgoed, kan er worden besloten om het distributiecentrum op een afgelegen locatie te vestigen of juist dicht bij de vraag te installeren. Beide mogelijkheden kennen doorgaans hun unieke eigenschappen. Wanneer men overweegt een distributiecentrum te selecteren, denkt men in de eerste plaats aan de kosten van de grond en het pakhuis. Vaak is het zo dat afgelegen locaties aanzienlijk goedkoper zijn in aanschaf, hoewel het tegelijkertijd duurder kan zijn om de doelgroep te bereiken, doordat de kosten van het uitgaande vervoer hoger liggen.

Het installeren van een distributiecentrum dichtbij de doelgroep zal hoogstwaarschijnlijk resulteren in hogere initiële kosten, hoewel het unieke voordelen kan opleveren op het gebied van distributie. Denk maar aan lagere vervoerskosten, unieke vervoersopties zoals fietstransport en gelegenheden om klanten te laten afhalen. Daarnaast is er een goede kans dat er goedkopere arbeidskrachten te vinden zijn, vanwege de hogere dichtheid van de bevolking.

3. Flexibiliteit

Tenslotte is het belangrijk om na te gaan of uw distributielocatie geschikt is voor toekomstige uitbreiding. Kan de locatie het hoofd bieden aan seizoensgebonden veranderingen in de voorraadniveaus en de orderverwerking? Door rekening te houden met de toekomstmogelijkheden, kunt u de duurzaamheid van uw investering beter waarborgen en zorgen voor een stabiel onderkomen dat een bedrijfsleven meegaat.